Încălzirea climatică afectează hotărâtor producţia de vin, căci zonele în care acesta se produce sunt afectate de acest fenomen.
Zonele călduroase, mai ales cele din America de Sud, sunt extrem de afectate de acest fenomen, întrucât creşterea temperaturilor este alarmantă pentru capacitatea de adaptare la aceste temperaturi din aceste zone, iar fanii strugurilor Malbec şi Carménère vor fi dezamăgiţi să afle că producţia acestui an din Chile şi din Argentina a scăzut cu 35%, respectiv 21%. În Africa de Sud, producţia a scăzut cu 19%.
In aceste conditii, Asociatia Mondiala a Producatorilor de Vinuri Nobile apreciaza ca ne vom astepta la cresteri de preturi in urmatorii 10 ani, la unele sortimente - cele mai afectate de incalzirea globala - chiar cu 200 %.
Cu toate acestea, în Italia, aceasta a scăzut cu doar 2%, iar în Noua Zeelandă procentul a crescut simţitor, cu 35%, părând a fi vorba de singura excepţie.
Cu toate acestea, nu doar încălzirea globală a fost de vină, ci şi recentul fenomen El Nino, care a cauzat inundaţii în multe zone ale Americii de Sud. Scăderea producţiei de vin a reprezentat unul din subiectele discuţiilor din cadrul Acordului Încălzirii Globale de la Paris.
Niciun comentariu:
Write comentarii