Salvia (salvia officinalis), vine din cuvantul „salvare” care inseamna a salva sau a vindeca si este darul lui Dumnezeu pentru oameni. Aceasta planta se folosea ca ingredient principal in mixurile de imbalsamare din mormintele faraonilor.
Fizicianul grec Dioscorides o folosea pentru a vindeca sangerarile, febra, piatra la rinichi si menstruatia neregulata. Pe vremea lui Charles cel Mare, salvia era plantata in toate gradinile si era considerata planta medicinala. Ea era folosita pentru a trata aproape toate bolile si a primit statusul de planta sacra.
Desi este folosita mai mult ca si condiment, cercetarile efectuate de-a lungul timpului au demonstrat faptul ca aceasta minunata planta este si un excelent medicament, avand calitati terapeutice extraordinare.
Salvia contine ingrediente active precum uleiuri esentiale (salviol, pinen, cineol, borneol, camfor), tanine, substante amare, proteine, amidon, oxalat de calciu, saruri de acid fosforic, sare de potasiu, saruri de calciu si cativa compusi neidentificati, scrie BZI.
Preparate pe baza de salvie
1. Ceaiul de salvie
Are numeroase beneficii asupra sistemului nervos, digestiv si a sanatatii pielii si a parului. Poate fi consumat ca atare sau poate fi folosit ca si gargara pentru tratarea abceselor dentare, a aftelor, a amigdalelor umflate, a durerilor in gat si a stomatitelor. De asemenea, este excelent pentru albirea danturii si a respiratiei proaspete.
Mai mult decat atat, ceaiul de salvie intareste inima, nervii, regleaza circulatia sangelui, previne si trateaza diabetul, trateaza dismenoreea, disconfortul creat de menopauza si tulburarile asociate acesteia.
De asemenea, va puteti clati pe fata cu ceai de salvie daca aveti acnee si ten seboreic. Se poate aplica infuzia sub forma de comprese. Din punct de vedere psihic, ceaiul de salvie trateaza palpitatiile, surmenajul psihic, stresul, astenia, oboseala, ametelile, de asemenea din punct de vedere digestiv ceaiul de salvie stimuleaza secretia bilei, trateaza digestia lenta, balonarea, gazele intestinale, crampele, arsurile gastrice.
Ceaiul de salvie ajuta la slabit si la eliminarea celulitei, si usureaza digestia. Se beau doua cani de ceai pe zi.
Se prepara astfel: o lingurita de frunze de salvie uscate la o ceasca de apa clocotita, ce se lasa la infuzat vreme de 10 minute.
Decoctul de salvie se prepara dintr-un pumn de frunze ce se fierb 10 minute intr-un litru de apa si acesta poate fi folosit ca si metoda de tratare a aftelor, gingivitelor, stomatitelor, abceselor dentare, daca se fac spalaturi.
2. Pulberea de salvie
Se obtine prin macinarea fina a plantei uscate cu ajutorul rasnitei de cafea. Pulberea de salvie se tine in borcane inchise ermetic, de sticla, in locuri reci si intunecoase, vreme de cateva saptamani. Se administreaza de trei ori pe zi, cate o jumatate de lingurita.
3. Tinctura de salvie
Se obtine prin macerarea a 20 de linguri de pulbere, peste care se adauga jumatate de litru de alcool alimentar de 70 de grade si se lasa vreme de doua saptamani intr-un borcan inchis ermetic, la loc calduros. Apoi se filtreaza si se toarna in sticle mici inchise la culoare. Se ia cate o lingura diluata in ceai sau apa, de trei-patru ori pe zi pentru a echilibra sistemul nervos, hormonal, pentru a stimula memoria si activitatea cerebrala.
4. Uleiul de salvie
Acesta creste rezistenta si imunitatea organismului, regleaza activitatea tiroidei, stimuleaza pofta de mancare, calmeaza durerile de cap si de stomac. De asemenea, combate cu succes transpiratia, vindeca iritatiile, eczemele si infectiile cutanate si ajuta la indepartarea celulitei.
Uleiul de salvie este si un excelent remediu pentru par, asadar combate caderea parului, reduce procesul de albire, nuanteaza culoarea parului. De asemenea, uleiul de salvie mai are si alte proprietati tamaduitoare, imbunatatind memoria, circulatia sangelui la nivel cerebral, combate infectiile, microbii, trateaza gastrita.
Previne formarea celulelor canceroase, reduce dependenta de tutun si de alcool, vindeca dermatitele si trateaza ciupiturile de insecte si dismenoreea.
5. Vinul de salvie
Se obtine prin macerarea a 20 de linguri de pulbere de salvie la un litru de vin alb, natural, vreme de 2 saptamani, dupa care se strecoara. Se pot consuma cate trei linguri inainte de masa si aceste este un remediu excelent pentru stimularea apetitului si inviorare.
6. Otetul de salvie
Este folosit ca un elixir pentru sistemul nervos si digestiv. Se obtine prin macerarea a 50 de grame de frunze de salvie maruntita la un litru de otet de mere. Acesta se poate folosi la salate sau se poate face frectie impotriva racelii, a durerilor reumatice si articulare, a starilor de oboseala.
Niciun comentariu:
Write comentarii