Biserica Catolică l-a beatificat în semn de speranță că dificultățile, persecutările și problemele înfruntate în numele credinței nu rămân neluate în seamă.
Monseniorul Vladimir Ghika a devenit al treilea martir catolic din România. Pentru a găsi elementele probatorii cele mai importante pentru martiriul monseniorului, au fost studiate documente din 20 de arhive, inclusiv cea a CNSAS.
Vladimir Ghika s-a născut în anul 1873 la Constantinopol, unde tatăl său era ministru plenipotențiar al României. În anul 1900, spre stupoarea mamei sale care era atașată Bisericii Ortodoxe, Ghika face profesiunea de credință catolică.
Începutul celui de al Doilea Război Mondial îl găsește în România, unde se ocupă de săraci și bolnavi. În anul 1952, este arestat pentru spionaj în favoarea Vaticanului și a puterilor imperialiste. Moare în pușcăria de la Jilava, în anul 1954.
În timpul când se afla la Paris, monseniorul Ghika a primit în dar un fragment din Sfânta Coroană de spini a Mântuitorului, Iisus Christos, de la cardinalul Verdler, arhiepiscopul Parisului.
Regele Ludovic al IX-lea reușise să cumpere coroana cu o sumă fabuloasă în aur. El a purtat coroana în timpul unei procesiuni, desculț, ca semn de umilință.
Mulți ani mai târziu, un preot bătrân a scăpat relicvariul și o mică bucată s-a desprins din coroană. Această bucată i-a fost oferită monseniorului Ghika.
Cu ajutorul acestei relicve, monseniorul Ghika a făcut multe minuni. Ajuns în Japonia, împăratul i-a spus că este mâhnit pentru că nu poate avea urmași. Monseniorul l-a binecuvântat cu mâna în care ținea săculețul cu celebra relicvă și l-a asigurat că, va avea copii.
După un an, împărăteasa a născut un băiat. Împăratul Japoniei a apărut în public și i-a mulțumit monseniorului. Se știe că aparițiile împăratului erau foarte rare și numai pentru anunțuri extrem de importante.
Mulți bolnavi s-au însănătoșit după ce erau binecuvântați de monsenior. Istoricul Costache Florescu a scris că aceste vindecări erau zilnice.
După moartea sa, în anul 1957, soția unui torționar de la închisoarea Jilava a predat bagajul personal al monseniorului, împreună cu celebra relicvă, Bisericii Franceze din București.
VLADIMIR-GHIKA VLADIMIR GHIKA, MARELE VAGABOND APOSTOLIC
Femeia a declarat că, relicva i-a adus numai necazuri. Soțul său participase la torționarea monseniorului. În prezent, relicva se află în posesia arhiepiscopului Ioan Robu. În data de 31 august 2013, monseniorul Ghika a fost beatificat la București.
Niciun comentariu:
Write comentarii