Incredibil.Online


INCREDIBIL ! Articol despre liberul arbitru care nu are nici o legatura cu asta ! Tocmai de aia e incredibil ca e despre LIBERUL ARBITRU ! Tu decizi ce intelegi !

EXISTĂ LIBERUL ARBITRU? HOTĂRÂM PENTRU NOI ÎNȘINE? MULȚI DINTRE NOI AM FI TENTAȚI SĂ SPUNEM CĂ DA, HOTĂRÂM PENTRU CEEA CE AVEM SĂ FACEM. EXPERIENȚELE AU ARĂTAT CĂ, LUCRURILE STAU CU TOTUL ALTFEL.

În anul 1983, cercetătorul Benjamin Libet a realizat următorul experiment. A așezat o persoană în fața unui ecran de ceas de dimensiuni mai mari. Acele ceasului se mișcau cu viteză mare. El a plasat electrozi pe capul subiectului și i-a cerut acestuia să apese pe un buton și să-i spună cu precizie momentul în care a hotărât să apese pe buton.

Electrozii puteau măsura momentul în care s-a luat decizia apăsării pe buton, momentul activării creierului și momentul în care a fost apăsat butonul.

S-a constatat că, activitatea cerebrală a precedat decizia conștientă de a apăsa butonul. Rezultă că, decidem ceea ce creierul a hotărât deja.

Unii oameni de știință nu au fost de acord cu rezultatele obținute de Libet, susținând că, lucrurile stau invers. Hotărâm și după aceea se activează creierul.

Benjamin Libet a efectuat o experiență și mai edificatoare. O persoană avea la dispoziție două butoane, unul în partea dreaptă și unul în stânga. A fost rugată să apese unul dintre butoane.

Până când s-a hotărât pe care buton să apese, zona cerebrală corespondentă butonului ales se activase deja. Subiectul a apăsat butonul corespondent zonei activate. Decizia fusese luată înainte ca subiectul să se hotărască pe care buton apasă.

Pe bună dreptate, s-a pus întrebarea, există hazard în condițiile în care creierul hotărăște ce avem de făcut? Se pare că, nu!
Creierul ia decizia înainte ca noi, în mod conștient, să facem acest lucru.



Dacă suntem de acord cu ceea ce a susținut Benjamin Libet, suntem responsabili de actele și deciziile noastre? Cine hotărăște ca o persoană să ucidă, să fure, să mintă? Suntem responsabili de actele pe care le executăm în condițiile în care nu am luat în mod conștient primii această decizie?

Au fost cercetători care au avertizat că astfel de experiențe și implicit rezultatele lor, nu trebuie făcute publice în mod intempestiv. Toate acestea pot duce la răsturnări de sisteme, printre care și cel juridic.

S-a pus problema dacă un criminal este răspunzător de fapta sa. Creierul se activează cu 700 milisecunde înainte de a lua în mod conștient o decizie.

Decartes a susținut teoria dualistă, corp și spirit. Spiritul există independent de corp și este capabil să controleze corpul. A fost lansată faimoasa propoziție, Eu decid!

Experiențele lui Libet contrazic teoria lui Decartes. Suntem simple marionete ale inconștientului nostru?

Un comentariu:
Write comentarii

Incredibil.Online

Articole noi

Recent Posts Widget

Recomandate