Astronomii au anuntat, miercuri, ca au fost gasite noi dovezi care indica existenta celei de-a noua planete. Desi nu a fost zarita pana acum de niciun telescop, aceasta se anunta a fi gigantica.
Astronomii de la Institutul de Tehnologie California au precizat, miercuri, la o intalnire anuala a Societatii Astronomice Americane, ca planeta de dupa Neptun ar fi de 10 ori mai masiva decat Terra. Oamenii de stiinta spun ca planeta a „scapat” nedetectata, pentru ca este atat de departe de Soare. Un an pe aceasta planeta inseamna 17.000 de zile pamantene.
Potrivit astronomului Mike Brown, existenta planetei cu o „orbita ciudata” devine tot mai certa, arataThe Guardian. Ramane de vazut unde se afla aceasta, intrebare la care raspunsul va fi oferit „in cativa ani”.
O echipa separata de cercetatori, de aceasta data de la Universitatea Arizona, a facut propriile observatii, din care reiese, de asemenea, ca o planeta mamut ar putea exista, aceasta dictand orbitele extrem de lungi a patru obiecte din centura Kuiper, un inel de roci extrem de vechi si de planete pitice.
Aceste obiecte din centura Kuiper, aflate foarte departe de Soare, cel mai probabil nu sunt afectate de planetele mari (cunoscute) din sistemul solar, asa cum Pluto, de exemplu, este afectata de Neptun, spun oamenii de stiinta.
In afara de cele patru obiecte din centura, cu cele mai mari orbite, cel putin inca doua par sa fie afectate de aceasta planeta masiva, tot la nivelul orbitei.
Posibilitatea ca o a noua planeta sa existe dincolo de Neptun a fost anuntata inca din luna ianuariea acestui an.
Ulterior, oamenii de stiinta au calculat ca pe Planeta 9 temperatura ar fi de circa minus 226 de grade Celsius.
Astronomii se asteapta sa gaseasca planeta la o departare de 700 de ori mai mare decat cea dintre Soare si Pamant. In aceasta margine a sistemului solar ajunge foarte putina caldura de la Soare. Mare parte din caldura de pe acest obiect cosmic vine din miezul planetei.
Niciun comentariu:
Write comentarii