Fostul manager al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) "Sf. Apostol Andrei" Constanta, Danut Capatana, trimis in judecata in patru dosare de coruptie, a ales sa faca un denunt in cel de-al cincilea dosar deschis pe numele sau. Medicul a condus cea mai mare unitate sanitara din sud-estul Romaniei in perioada 2009-2016.
Anchetele DNA in cazul sau au dezvaluit ca directorul primea "comisioane" cuprinse intre 10% si 15% din contractele pe care firmele le incheiau cu SCJU Constanta. Era vorba de servicii IT, mentenanta IT, servicii medicale de medicina muncii destinate angajatilor spitalului, servicii medicale constand in analize de laborator, servicii de secretariat si receptie sau servicii de consultanta.
Comisioane de la curatatorie si de la pompele funebre
In 2017, Capatana a fost gasit vinovat ca a primit cea mai mare spaga pe care ar fi incasat-o un director de spital din Romania: 1,2 milioane de euro. Pentru aceasta fapta, el a fost condamnat initial la 13 ani si 4 luni de inchisoare, dar in faza de apel judecatorii au redus sentinta la 6 ani si 8 luni de inchisoare. Celelate dosare se afla pe rolul instantelor in diverse faze de judecata.
"Totodata, se pune intrebarea care a fost calitatea actului medical de care a beneficiat cetateanul roman la SCJU Constanta in conditiile in care serviciile medicale furnizate de catre firmele mituitoare erau 'dijmuite' cu 10-15% si care era in realitate valoarea acestor contracte?", se intreba retoric judecatorul care l-a condamnat pe Capatana, in prima instanta, la 13 ani.
Evident, mai arata magistratul, in aceste conditii "acele servicii erau fie supraevaluate, fie deficitare din punct de vedere calitativ, astfel incat devine plauzibila perceptia cetateanului roman ca intra intr-o unitate spitaliceasca cu o afectiune si se externeaza cu altele".
Cel mai recent caz
In decembrie 2017, Danut Capatana si omul de afaceri Sorin Strutinsky au fost trimisi in judecata pentru luare de mita si, respectiv, de complicitate la luare de mita si de trafic de influenta. Cazul este pe rolul Tribunalului Constanta.
Ancheta vizeaza modul in care fostul manager de spital a pretins de la reprezentantii a doua societati comerciale remiterea unor comisioane de: 10% din valoarea facturilor incasate de una dintre firme de la unitatea medicala (in cadrul unui contract prin care s-au externalizat serviciile de spalatorie); 18-20% din valoarea investitiilor ce urmau a fi efectuate in derularea unui contract de concesiune incheiat de spital cu cealalta societate (servicii de pompe funebre).
Denuntul impotriva lui Strutinsky
Noutatea insa in acest caz este ca fostul manager a facut un denunt la DNA care l-a vizat pe milionarul Sorin Strutinsky. Afaceristul este considerat de presa locala drept trezorierul afacerilor tandemului Radu Mazare-Nicusor Constantinescu. De altfel, Strutinsky a fost partener de afaceri cu fostii lideri ai PSD Constanta. Milionarul este judecat intr-un dosar alaturi de Radu Mazare si este condamnat, intr-un alt caz, la sapte ani si patru luni de inchisoare. Decizia nu este definitiva.
Capatana a denuntat la DNA ca in perioada 2011 - 2012, la cererea lui Strutinsky, a facilitat atribuirea a doua contracte, unul avand ca obiect servicii de spalatorie catre Cubik Stone SRL, iar celalalt avand ca obiect concesionarea - reabilitarea, renovarea Sectiei prosectura din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta "Sf. Apostol Andrei" Constanta catre Proximus Andremar SRL. Cele doua firme erau controlate de persoane apropiate lui Strutinsky. Societatile urmau sa achite comisioanele in cuantum de 15% din valoarea contractelor catre o firma infiintata in acest scop, iar banii ar fi urmat sa fie impartiti intre Capatana si Strutinsky.
Motivul pentru care Capatana a acceptat in 2010 solicitarile lui Strutinsky ar fi fost acelea ca acesta a ocupat functia de manager interimar al spitalului si urma sa fie numit manager. Dar pentru acest lucru avea nevoie de sustinere politica, iar in Constanta se stia ca Strutinsky este apropiat de Nicusor Constantinescu, presedintele CJ. In august 2010, Nicusor Constantinescu l-a numit in functie pe Capatana. Fostul manager a plecat din functie dupa inceperea anchetelor DNA.
Ce a declarat fostul manager
Danut Capatana a dat in extenso detalii despre cum se frauda achizitia publica, cum se dadea contractul ilegal si traseul banilor.
"Primele discutii pe care le-am avut cu Sorin Strutinsky in legatura cu cele doua firme - SC Proximus Andremar SRL si SC Cubik Stone S.R.L. - au avut loc in cursul anului 2010, cand i-am povestit acestuia ca intentionam sa tin o procedura vizand concesionarea lucrarilor de reabilitare a prosecturii Spitalului Clinic Judetean de Urgenta 'Sf. Apostol Andrei' Constanta care necesita reparatii capitale si dotarea cu echipamente specifice, iar Spitalul Clinic Judetean de Urgenta 'Sf. Apostol Andrei' Constanta nu detinea acesti bani.
In acel moment, Sorin Strutinsky mi-a spus ca il cunoaste pe BMR (afacerist constantean- n.red), care detinea doua firme de pompe funebre, si care ar fi fost interesat sa participe la aceasta procedura in schimbul atribuirii unui spatiu in incinta Spitalului Clinic Judetean de Urgenta 'Sf. Apostol Andrei' Constanta, pentru care sa plateasca chirie si in incinta caruia sa deschida un punct de lucru.
In urma discutiilor pe care le-am avut ulterior, atat cu Sorin Strutinsky, cat si cu BMR, Sorin Strutinsky a avansat ideea infiintarii unei firme catre care, dupa castigarea procedurii de concesiune, una dintre firmele detinute de BMR sa plateasca o suma de bani lunar pentru servicii fictive in schimbul favorizarii firmelor acestuia in procedura de concesiune", isi incepe declaratia, la DNA, Danut Capatana.
Surprizele de la perchezitii
O parte din banii despre care DNA spune ca ar fi mita s-au dus catre firme din grupul de presa controlat de Strutinsy, sustin procurorii. Totul sub forma unor contracte de publicitate. Afaceristii implicati in acest dosar, cei care controlau firmele care aveau contracte cu spitalul, au recunoscut acuzatiile.
Alte probe cheie in acest caz sunt mai multe interceptari facute de DNA, in perioada in care il monitoriza pa Capatana, dar si mai multe date relevante gasite in calculatoare. Este vorba de schimburi de e-mailuri si facturi fiscale.
Strutinsky, nemultumit de judecator
Strutinsky a negat acuzatiile DNA si faptele prezentate in denuntul lui Capatana. Pe 30 ianuarie 2018, milionarul si-a aratat nemultumirea intr-o declaratie de presa ca dosarul sau a ajuns pe masa judecatorului Leonard Iustin Bourceanu, de la Tribunalul Constanta, cel care l-a condamnat la 7 ani de inchisoare in primul sau dosar.
"Impotriva domnului judecator Leonard Iustin Bourceanu am formulat acum doua saptamani o sesizare la nivelul Inspectiei Judiciare, in principal pentru incalcarea dreptului la aparare si, in general, pentru incalcarea dreptului la un proces echitabil", a reactionat Sorin Strutinsky.
Niciun comentariu:
Write comentarii