Un studiu, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga, sugerează că oamenii cu ochii albaștri au avut un strămoș comun, care a suferit o mutație genetică misterioasă, care a avut loc acum 6000-10000 de ani.
Oamenii cu ochii albaștri au avut un strămoș unic. Acesta a trăit în urmă cu 6000-10000 de ani, moment în care o mutație genetică s-a petrecut. Descoperirea este realizată de oamenii de știință de la Universitatea din Copenhaga și a fost expusă într-un studiu elaborat.
Care este mutația genetică?
„Inițial toți oamenii au avut ochii căprui”, susține profesorul Hans Eiberg, din cadrul Departamentul de Medicină Celulară și Moleculară, dar o mutație, care afectează gena OCA2 s-a produs. Această mutație a stopat capacitatea cromozomilor de a produce ochii căprui.
Gena OCA2 codifică așa-numita proteină P, care este implicată în producția de melanină, pigmentul care dă culoare părului, ochilor și pielii. Întrerupătorul genetic, născut în urma mutației misterioase, nu oprește în întregime rolul genei, ci limitează acțiunea sa la reducerea producției de melanină în iris. Acest fapt diluează ochii din căprui în albaștri.
Variația culorilor ochilor este limitată
Variația culorii ochilor de la maro la verde poate fi explicată prin cantitatea de melanină din iris. Persoanele cu ochii albaștri au un grad mai mic al variației și acesta este motivul principal pentru care dețin această culoare de ochi. Acesta este motivul principal pentru care specialiștii au ajuns la concluzia că toți oamenii cu ochii albaștri au un singur strămoș comun, care a trăit acum 6000-10000 de ani.
Profesorul Eiberg și echipa sa au examinat ADN-ul mitocondrial și au comparat culoarea ochilor persoanelor cu ochi albastre în țări precum Iordania, Danemarca și Turcia. Studiul a fost început încă din 1996 și s-a încercat determinarea motivului pentru care mutația s-a produs. Acest fapt nu a fost descoperit, însă, numeroase detalii cu privire la gena culorii ochilor au fost puse la punct.
Natura ne amestecă genele
Mutația genetică a ochilor albaștri nu este nici una pozitivă, dar nici negativă. Natura pur și simplu ne amestecă genele pentru a asigura o dezvoltare cât mai bună a speciei umane.
„Natura continuă să amestece genomul uman, creând un cocktail genetic de cromozomi umani și încercând schimbări diferite pe măsură ce face acest lucru”, susține profesorul Eiberg.
Niciun comentariu:
Write comentarii